Friday, April 13, 2012

Django Reinhardt For Band In A Box!


Πως να ξεκινήσω με αυτή την ιστορία;

Ο Στέλιος Πάνος είναι ο δεύτερος Έλληνας που γνωρίζω (ο πρώτος είναι ο Θανάσης Τσιντσιφάς, δημιουργός του wiki "Djangopedia"), που έχει συνεισφέρει ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο σχετικό με τη μουσική του σπουδαίου Django Reinhardt.

Μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Michael Dregni από το βιβλίο του "Gypsy Jazz: In Search of Django Reinhardt and the Soul of Gypsy Swing"
Σχολιάζοντας το πόσο δύσκολο ήταν μέσα στη δεκαετία του '80 να βρει κανείς τη μουσική του Django, o Dregni γράφει:

"It was tough to find what you wanted, hard to know what you were getting, and difficult to determine if what you got was the real deal".


Κι όμως μέσα σε λίγα χρόνια και μετά την κυκλοφορία από την εταιρεία "Frémeaux & Associés" σε CD, των "απάντων" του Django ("Intégrale Django Reinhardt") και εν μέρει εξαιτίας μιας σειράς ευτυχών συμπτώσεων που έχουν να κάνουν με την επάνοδο της Jazz γενικότερα, την διάδοση της Jazz manouche ειδικότερα μέσω του Ιnternet, αλλά και την ανάπτυξη ειδικών software που βοηθούν στην γραφή και στην αναπαραγωγή της μουσικής για εκπαιδευτικούς λόγους, το έργο του Django δεν είναι απλά προσβάσιμο σε όλο και περισσότερους μουσικούς που επιθυμούν να το μελετήσουν, αλλά έχει γίνει κι ένα από τα προσφιλέστερα αντικείμενα για νέους κιθαρίστες κι όχι μόνο.


Όλα αυτά δεν είναι παρά μια διαπίστωση. 

Πίσω όμως από τις διαπίστωσεις υπάρχουν άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχουν δουλέψει πραγματικά πολύ σκληρά για να έρθει ξανά στο προσκήνιο το έργο του Django Reinhardt.


Ο έλληνας μουσικός Στέλιος Πάνος, έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο πάνω στο software "Band In A Box" για τη μουσική του Django Reinhardt αλλά και του μεγάλου Charlie Christian.





200 σόλο και άλλα 200 διάσημα θέματα του  Django Reinhardt έχουν αποτυπωθεί από τον Στέλιο, νότα-νότα. 

Με τη βοήθεια του προγράμματος "Band In A Box"(το οποίο φυσικά θα πρέπει κανείς να το προμηθευτεί ξεχωριστά), μας δίνεται η δυνατότητα να επιβραδύνουμε ή να επιταχύνουμε τα σόλο, να δούμε τα ακόρντα, να εκτυπώσουμε κλπ κλπ.

Χωρίς περισσότερα λόγια: Ο Στέλιος Πάνος μας κάνει την τιμή να προσφέρει με έκπτωση 50% τα αρχεία με τα σόλο για το Band In A Box σε όλους του Έλληνες που θα επικοινωνήσουν μαζί του μέσω της σελίδας του:


Ελπίζω να έχω τη χαρα να είμαι από τους πρώτους!