Saturday, March 5, 2011

Boulou Ferré Master Class



Ο Boulou και ο Elios Ferré, είναι οι γιοι του κιθαρίστα Pierre Matelot Ferret, ο οποίος ηχογράφησε μαζί με τον Django Reinhardt για μια μικρή περίοδο.
Και οι δύο αναστατώνουν εδώ και χρόνια τις μουσικές σκηνές και τα bistros του Παρισιού παίζοντας jazz manouche και όχι μόνο. Όσοι περιμένουν να ακούσουν τα «γνωστά» και «πεπατημένα» gypsy κομμάτια, μένουν γρήγορα με το στόμα ανοιχτό. Κι αυτό γιατί απέναντί τους έχουν δύο κιθαρίστες με πολύ έντονη μουσική προσωπικότητα, οι οποίοι δεν αρέσκονται στο να μένουν προσηλωμένοι στην τόσο αγαπημένη σε όλους «pompe manouche», αλλά επιδίδονται σε περίτεχνα ρυθμικά σχήματα, εισάγοντας σε αυτά αναφορές από το blues, την Be Bop και την κλασική μουσική.

Μικρό βιογραφικό

Και οι δύο παίζουν κιθάρα από μικρά παιδιά. Ειδικά ο Boulou Ferré, ασχολήθηκε με μεταγραφές των σόλο του Charlie Parker στην κιθάρα από 7 χρονών! Στα 8 του κάνει την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση στο Musee Guirnet του Παρισιού και στα 10 του κυκλοφορεί την πρώτη του (και ιστορική) δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Salt Peanuts” (1964-Barclay records). Σε ηλικία 11 ετών ξεκινάει τις σπουδές του στο Conservatoire National de Paris και από εκεί και πέρα αρχίζει να διαμορφώνει το απόλυτα προσωπικό του ύφος. (Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.boulou-elios-ferre.com/).

Το στυλ του Boulou

Σπάνια παίζει γρήγορα και όποτε αυτό συμβαίνει, η ταχύτητα υπηρετεί την αρμονία, η οποία στο στυλ του Boulou Ferré, κατέχει τον πρώτο ρόλο. Ο Boulou αποκαλείται από πολλούς μεγάλους manouche κιθαρίστες «ο maitre της αρμονίας», (παρατσούκλι που ενδεχομένως να του έχει κολλήσει ο στενός του φίλος και διακεκριμένος jazzman, Romane).

Ο Boulou Ferré, διδάσκει από το 2009 στην Swing Romane Academie στο Παρίσι και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές του για την ειλικρινή ευγένεια και την υπομονή που τον διακρίνουν, καθώς και για την βαθιά γνώση του σε διάφορα στυλ μουσικής, την οποία μοιράζει απλόχερα στα μαθήματά του.

Στην ενότητα του Greek Gypsy Jazz Guitar “Video Lessons”, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα master class του Boulou Ferré που πραγματοποιήθηκε στην Swing Romane Academie, στο Παρίσι, το 2010. Στο εν λόγω master class, στο οποίο συμμετείχα και μαγνητοσκόπησα, θα δείτε τον τρόπο που ο Boulou προσεγγίζει το διάσημο jazz standard του Django Reinhardt με τίτλο “Douce Ambiance”. 

Προσέξτε το πως οργανώνει την αρμονία, τις θέσεις που προτείνει, αλλά και τις μελωδίες που εισάγει στα chord changes. Το βίντεο είναι στα Γαλλικά και δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να γράψω υπότιτλους. Παρ’ όλ’ αυτά, από την οθόνη περνούν διαγράμματα με τις θέσεις στην ταστιέρα καθώς και με τις συγχορδίες, τα οποία επιμελήθηκε ο φίλος και συμμαθητής στην S.R.A., Alexandre Safran.

Για όσους καταλαβαίνουν λίγα γαλλικά, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί θα μπορέσουν να θαυμάσουν έναν σπουδαίο μουσικό και παιδαγωγό επί το έργον!

No comments:

Post a Comment